Feldenkrais metoda

Feldenkrais metoda ni telovadba, temveč sistem vaj, s katerimi prevzgojimo slabe vzorce obnašanja in gibanja.

Metodo je razvil dr. Mosche Feldenkrais, fizik, inženir, znanstvenik in inštruktor juda. Dr. Feldenkrais je menil, da potrebujejo naša telesa korenito psihično preobrazbo, s katero bomo izboljšali držo, gibčnost, koordinacijo, ravnovesje, zmanjšali bolečine v mišicah in našemu telesu omogočili nov način gibanja, mišljenja in samozavedanja.

To bomo dosegli, če bomo določene slabe vzorce, ki so postali navada (npr.: neprimerno vstajanje iz sedečega in ležečega položaja, neprimerno spanje in vsakodnevna hoja, dvigovanje in spuščanje predmetov, ipd.) pozabili in ustvarili ter ozavestili nove.

S Feldenkrais metodo si lahko pomagamo tudi pri stresu in drugih vsakodnevnih tegobah, saj nas ta uči, kako se v takšnih situacijah odzivati.

Za koga je Feldenkrais metoda primerna?

Metoda je primerna za vse starostne skupine, za povsem zdrave in tiste, ki imajo motnje v gibanju. Zelo priporočljiva je tudi za nosečnice.

"Feldenkrais je delo na sebi s pomočjo giba, dotika in svoje lastne motorike."

Feldenkrais metodo sestavljata:

Skupinska lekcija ATM (Awareness through movement oz. ozaveščanje skozi gib)

Skupinsko lekcijo vodi izšolan učitelj Feldenkraisa, ki daje skupini udeležencev navodila, kako izvesti posamezno lekcijo. Učitelj gibov ne izvaja, ampak le opazuje in narekuje potek gibov. Udeleženci gibe izvajajo glede na svoje zmožnosti in razumevanje navodil. Pomembno je, da se pri tem ne naprezajo in,  da ob vsakem gibu razmišljajo, kako so ga izvedli.  Z nežnimi gibi in dotiki dosegamo izjemne učinke.

 


Videoposnetki skupinske lekcije (ATM):

 

Individualna lekcija oz. FI (Functional integration oz. funkcionalna integracija)

Pri individualni lekciji učitelj Feldenkraisa ugotavlja vaše slabe vzorce gibanja ter  vas z nežnimi gibi in dotiki poskuša naučiti novih, optimalnejših. Individualna lekcija se izvaja na posebni mizi za Feldenkrais, ki je po videzu podobna masažni.

Priporočljivo je, da so udeleženci lekcije udobno in toplo oblečeni.

Prijavite se na info@igrivisvet.si ali 041 370 303.

Pri našem delu nas podpirajo