Dr. Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais se je aktivno ukvarjal s športom, bil je atlet in inštruktor juda. Poleg tega je bil tudi odličen matematik, fizik, doktor inženirstva in znanstvenik.

V poznih 20. letih si je poškodoval koleno in ravno ta poškodba je bila ključna za kasnejše odkritje metode Feldenkrais. Metodo je razvijal v 50. letih, po tem, ko se je odločil, da ne bo šel na operacijo, kot so mu svetovali zdravniki, temveč da si bo poskušal pomagati sam.

Z majhnimi in nežnimi gibi je redno razmigaval svoje koleno, naučil se je ponovno hoditi in to vse brez bolečine. Svoje raziskovanje je nadaljeval z izobraževanjem v anatomiji, nevrologiji in podobnih temah.

Razvil je razumevanje o tem, kako se ljudje učijo in kako delujejo, kar je postalo osnova za metodo Feldenkreis. Po nekem času je poučevanje o svojih dognanjih postala njegova polna zaposlitev. Učil je na skupinskih lekcijah ter izvajal individualne lekcije.

Leta 1969 je v Tel Avivu pričel s prvo šolo za bodoče učitelje metode. Do leta 1984 je obstajalo že okoli 300 učiteljev metode Feldenkreis, večinoma iz Združenih držav Amerike. Leta 1992 je bila ustanovljena Mednarodna federacija Feldenkrais, ki združuje učitelje metode po vsem svetu.

Pri našem delu nas podpirajo