Očka – moj idol

Očka – moj idol

Ob novorojenčku, ki je na prvi pogled odvisen le od prisotnosti mame, se neredko zgodi, da se očetje v strahu, da ne bi ustrezno poskrbeli za svojega otročka, umaknejo. Pa vendar imajo tudi očetje svoj edinstveni notranji občutek skrbi za otroka – lahko si zaupajo, da bodo tudi oni ustrezno zamenjali pleničko in potolažili dojenčka!

Dober oče

Vloga moškega, ki poleg partnerja, postane tudi oče ima dve pomembni dimenziji – stoji med materjo in otrokom. Po eni strani mater spominja, da je ženska in partnerka, kar ji pomaga, da si lahko dovoli poskrbeti zase tudi v teh dveh vlogah, saj zadovoljstvo v partnerstvu predstavlja vir sproščenosti, energije in aktivnosti v starševstvu. Po drugi strani pa povezuje mater in otroka s svojo fizično in čustveno prisotnostjo.

Kako biti oče?

Postati oče je proces, kjer se začne razvijati lastna očetovska vloga prepletena z doživljanjem svojega otroštva, strahovi in dvomi moškega ter odnosom novopečenega očeta s svojim očetom. Prebujajo se izkušnje in model, ki ga je pridobil ob svojem očetu.

Dober oče pomeni opaziti in začutiti vedenje, potrebe otroka ter se na njih odzvati. Biti pripravljen iskati ustrezne rešitve ali odzive ter vztrajati ob otroku. Temelj očetovstva pomeni ustvariti varen dom. Oče daje otroku zaščito, saj s svojo odločnostjo, aktivnostjo, stabilnostjo in ponosom, da je oče, v otroku razvija občutek pripadnosti, zaželenosti, pomembnosti, edinstvenosti in stabilnosti.

Otroku nudi najboljšo povezavo z zunanjim svetom in mu pokaže, da je vreden, da je del tega sveta, da je nase in na svoje delo ponosen. Njun odnos se pomembno gradi prek igre. Očetove spodbude in usmeritve, pri otroku razvijajo občutek pomembnosti in zaupanja. Hkrati pa se otrok ob očetu lahko nauči tudi kreativnosti, če si očetje dajo priložnost in iščejo stik s svojim otrokom prek izumljanja raznih iger ter rešitev ob zadovoljevanju otrokovih potreb.

Če je oče prisoten in se otrok naveže nanj že v najnežnejšem obdobju, se to otroku pozna za vse življenje, saj imajo očetje edinstveno in ključno vlogo pri socializaciji otroka.

Pri našem delu nas podpirajo