Mami, plenic ne potrebujem več!

Pred dvema mesecema sem se natančno spoznala s pojmom brezpleničarstva in čudovito mamico Ano Božič, avtorica uspešnice Od rojstva brez plenic. Z velikim zanimanjem sem prisluhnila njeni izkušnji in poti, ki jo je vodila k spodbujanju, da bi bili otroci brez plenic. Pa tudi k spodbujanju boljšega stika z otrokom, razumevanja njegovih sporočil, zaupanja sebi in vere v umirjeno materinstvo.

Ravno takrat sem se tudi sama soočala z željo po čim prejšnjem odvajanju od plenic trinajst mesečne hčere. Izrečene Anine misli sem si zapomnila, navodila ponotranjila in začela … Bilo je tako, kot je pripovedovala Ana. To, da sem vedela, kaj me čaka, me je navdalo z zaupanjem in umirjenostjo. Bil je proces, vendar zelo kratek.

Danes po teh dveh mesecih je moja hči popolnoma brez plenice, podnevi in ponoči. In včasih se prav sprašujem, zakaj jo je pravzaprav potrebovala? Njeno gibanje je svobodnejše in kar je najbolj pomembno, ni ji potrebno biti v stiku z lastnimi izločki. Najina povezanost pa se je še poglobila. Hvala za spodbudo, Ana!

Avtorica zapisa: dr. Petja Kovačevič

Pri našem delu nas podpirajo